BARDZO PROSZĘ O POMOC Z ZADANIAMI ZE STEREOMETRII
MICHAŁ: Zadanie 16.1. Przekątne dwóch ścian prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka
są sobie równe. Dana jest ich długość d i kątmiędzy nimiwynoszący 2α. Obliczobjętość ipole
powierzchni prostopadłościanu.
Zadanie 16.2. Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej w sześcian do objętości kuli opisanej
na tym sześcianie.
Zadanie 16.3. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równych 6 cm
i 8 cm. Ściana ostrosłupa zawierająca przeciwprostokątną podstawy jest trójkątem równobocznym,
a jej płaszczyzna jest prostopadła do podstawy. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Zadanie 16.4. Płaszczyzna przechodząca przez środki trzech krawędzi sześcianu wychodzących
z tego samego wierzchołka odcina od sześcianu ostrosłup. Jaką częścią objętości sześcianu
jest objętość tego ostrosłupa?
Zadanie 16.5. Stosunek wysokości stożka do średnicy jego podstawy wynosi 3:2. Pole powierzchni
bocznej stożka jest równe 20√10 π. Oblicz objętość tego stożka (wskazówka: pole
powierzchni bocznej stożka wynosi πrl, gdzie r – promień podstawy, a l – tworząca stożka).
Zadanie 16.6. Krawędzie ośmiościanu foremnego powstały przez połączenie środków sąsiednich
ścian sześcianu. Jaką częścią objętości sześcianu jest objętość tego ośmiościanu?
Zadanie 16.7. Wostrosłupie prawidłowymsześciokątnymkrawędź boczna jest równa najdłuższej
przekątnej podstawy. Wyznacz objętość tego ostrosłupa, jeśli dana jest długość krawędzi
podstawy a. Oblicz pole powierzchni przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą
przez wierzchołek i jedną z krótszych przekątnych podstawy.
Zadanie 16.8. Objętość stożka wynosi V. Wysokość stożka podzielono na 3 równe części
i przez punkty podziału poprowadzono płaszczyzny równoległe do podstawy stożka. Wyznacz
objętości każdej z trzech powstałych w ten sposób brył.
Zadanie 16.9. W stożek wpisano kulę. Stosunek pola powierzchni kuli do pola podstawy
stożka wynosi 4:3. Wyznacz kąt rozwarcia stożka
9 gru 20:46
Eta:
Stanowczo za mało tych zadań

Skopiuj więcej ( najlepiej cały zbiór zadań ze stereometrii)
9 gru 20:54
MICHAŁ: poprosiłem o pomoc a nie o zrobienie wszystkich zadań− tak więc dziękuję Eta za pomoc
serdecznie pozdrawiam
9 gru 21:00
dero2005:

dane: d, 2α
s =
√a2+b2
s
2 = 2d
2 − 2d
2cos2α
a = b
c =
√d2−a2
V = a*b*c
P
c = 2(a*b+a*c+b*c)
9 gru 21:08
9 gru 21:19
dero2005:
odnośnie 21:19 odwrotnie
9 gru 21:21
dero2005:

a = 6
b = 8
c=
√a2 + b2
9 gru 21:27
dero2005:

V
s = a
3
9 gru 21:31
MICHAŁ: nawet nie wiesz jak mi pomogłeś serdecznie dziękuję
9 gru 21:36
dero2005:
| | 20√10 | |
Pb = πrl = 20√10π ⇒ l = |
| |
| | r | |
h
2 + r
2 = l
2
h = 3r
(3r)
2 + r
2 = (
20√10r)
2 ⇒ r =
9 gru 21:45
dero2005:
V
s = a
3
9 gru 22:07