matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
Mikołaj:
tg(α+β)=(tgα+tgβ)/(1−tgα*tgβ)
9 gru 20:30
PW:
sin(α+β)
sinαcosβ+cosαsinβ
tg(α+β) =
=
cos(α+β)
cosαcosβ−sinαsinβ
wystarczy licznik i mianownik podzielić przez cosαcosβ. Pamiętaj o dziedzinie.
9 gru 20:46