wyrazenia wymierne
Monisia27: rozwiaz rownanie:
9 gru 20:08
szalik: no chyba zartujesz wspolny mianownik i liczysz


!
9 gru 20:09
Monisia27: a mozesz napisac jak to sie liczy

sprowadza do wspolnego mianownika wyrazenia wymierne bo
wogole tego nie kapuje....
9 gru 20:10
szalik: zacznij od zalozen x−1≠0 i x≠0 potem normalnie wymnazasz
9 gru 20:11
9 gru 20:12
Monisia27: aaa jak mam odjąc tą 1

?
9 gru 20:13
szalik: czyli D:x∊R\{0,1}
9 gru 20:14
szalik: i pracujesz nad tym i normalnie wykonujesz dzialania
9 gru 20:15
krystek: ok. mnożysz obustronnie przez x(x−1)
9 gru 20:15
Monisia27: proszeee rozwiaz mi to rownanie do konca
9 gru 20:23
szalik: monisia sproboj najpierw sama i napisz swoje rozwiazanie a my powiemy gdzie masz blad
9 gru 20:26
krystek: 9(x−1)−1*x(x−1)=(7−x)*x
9 gru 20:28
szalik: −2x2+3x−9=0 dalej sobie poradzisz ?
9 gru 20:28
szalik: ups bez −2x2 znaki mi sie pomylily
9 gru 20:29
szalik: 3x−9=0
9 gru 20:29
Monisia27: noo ok,

czyli mnoze obustronnie przez x(x−1) i po przeniesieniu wszystkiego na jedna strone
wychodzi mi: 9x−9−x
2+x−7x+x
2=0
9 gru 20:29
szalik: x=3
9 gru 20:30
szalik: monisia x=3
9 gru 20:30
Monisia27: po zredukowaniu zostaje 3x−16=0
9 gru 20:30
szalik: nie 3x−16 tylko 3x−9
9 gru 20:32
szalik: a i x∊Dz⇔x=3
9 gru 20:34
Monisia27: a czemu 9 a nie 16
9 gru 20:35
szalik: bo jest −9 a nie −9x a wyrazow bez x nie + do x
9 gru 20:37
Monisia27: bardzo dziękuje za pomocc

!
9 gru 20:40
szalik: Forum zawsze pomocne
9 gru 20:40
Monisia27: ooo tak

jeszcze raz dziekuję
9 gru 20:42