POOOOMOCY !!
anka: Oblicz wartosci funkcji trygonometrycznych.
anka: oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α jeśli wiadomo ze :
a. cos α =5/6 chodzi o ułamek
b. sin α= 0,9
c. cos α= 1/3 (ułamek)
d.sin α= √ 3/3 (ułamek)
e. sin α= 1/5 (ułamek)
f. cos α= √ 2/6 (ułamek)
g. tg α= 15/8 (ułamek)
h. tg α= √ 5
9 gru 20:01
Zielony: cos
2 α + sin
2 α = 1
cos α =
ctg αtg α
sin α =
tg αctg α
ctg α * tg α = 1
Skorzystaj z tych funkcji i zadanie będzie proste obliczeniowo
9 gru 20:08
anka: nie jest proste obliczeniooowo wgl

zobacz sam ;x
9 gru 20:09
Zielony: cos
2 α = 1 − sin
2 α , więc
2536 = 1 − sin
2 α
sin
2 α =
936 −−−> sin α =
36
tg α =
3/65/6 −−−−> tg α =
35
ctg α =
1tg α −−−−−> ctg α =
53
Nie takie trudne
9 gru 20:13
anka: zrobiłam prościej

i to duzo

ale dzieki !
9 gru 20:33
Natalia: cos=4/5
13 sty 22:16
Natalia: Potrzebuje pomocy na powyzsze ... a mianowicie chodzi o
Oblicz wartosc pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α,jeśli cos α=4/5
13 sty 22:19
5-latek: | | 9 | | 3 | |
sinx= √1−cos2x= √ |
| = |
| |
| | 25 | | 5 | |
| | sinx | |
tgx= |
| podsatw i policz |
| | cosx | |
13 sty 22:25
Mat: tgα=15/8
28 mar 17:32
Lol: Cos a =5/6
31 mar 12:52
Damiks: Cos a=5/6
11 lut 12:23