zadanko
olaaa:

Znajdz katy narysowanych trapezow i oblicz ich pola
c=3
√2
9 gru 19:52
olaaa:
9 gru 19:54
olaaa: kto umie i wytlumaczy
9 gru 19:57
krystek: | | 3 | |
Poprowadż wysokośc , wówczas cosα= |
| |
| | c | |
9 gru 20:00
Tracek: 1. katy to 90, 90, 45, 135'. pole to 13 x 3 / 2.
2. kąty to 60, 120, 120, 60'. pole to14 x 2√3 / 2
9 gru 20:00
olaaa: ja jestem w 2 gim i nie mielismy jeszcze sinusow i cos
9 gru 20:00
olaaa: ale musze jakos zapisac te katy, obilczenia i wszystko skad sie wzielo
9 gru 20:01
Tracek: wysokosc w pierwszym liczysz ze wzoru na przekątną kwadratu, potraktuj c jako przekątną
kwadradu, zatem a = 3. w drugim by obliczyc wysokosc skorzystaj z wlasnosci trojkata 30 60
90'.
9 gru 20:02
olaaa: ale tam jest prostokat a nie kwadrat
9 gru 20:07
olaaa: kurcze nie kumam tego wogole
9 gru 20:08
olaaa: pomocyyy
9 gru 20:47