Skracanie wielomianów
Tracek: Witam, mam problem z tym zadaniem.Trzeba skrócić ułamki. Skróciłem je podstawiając za x2 = t,
oraz poprzez dzielenie wielomianów, a czy można to jakoś rozwiązać nie podstawiając t, i nie
dzieląć wielomianów?
x4 − 8x2 − 9
−−−−−−−−−−−−−−−−
x4 −13x2 + 36
9 gru 19:51
krystek: rozłożyć na czynniki licznik i mianownik
L=x4−1−8(x2+1)=(x2+1)(x2−1)−8(x2+1)=
9 gru 19:54
Tracek: dzięki, a mogłbyś jeszcze mianownik, bo nie mam kompletnie pojęcia jak sie do tego zabrać
9 gru 20:07