rozkład na czynniki :)
mela: cześć

mam pytanko

czy jest jakiś sposób na rozkład liniowy na czynniki równań typu:
4x
2 − 12xy +9y
2 − 2x +3y − 2 = 0? Czy powinnam po prostu jakoś na to wpaść? Trzeba je jakoś
grupować?

wystarczą jakieś wskazówki
9 gru 19:46
szalik: (2x−3y)2−(2x−3y)−2=0 cos swita ?
9 gru 19:57
szalik: t=2x−3y
9 gru 19:57
pigor: ..., nie ma ; trzeba pogimnastykować swoją pamięć RAM
szukając najczęściej wzorów skróconego mnożenia np.
tak :
[4x
2−12xy+9y
2 − 2x+3y−2= 0]] ⇔ (2x)
2−2*2x*3y+(3y)
2− (2x−3y)−2= 0 ⇔
⇔ (2x−3y)
2−1(2x−3y)−2= 0 − trójmian kwadratowy ⇔ (2x−3y−2)(2x−3y+1)= 0 ⇔
⇔
2x−3y−2=0 v
2x−3y+1=0 − szukane równania prostych . ..
9 gru 20:13
mela: dzięki
9 gru 20:29