nierówność - funkce
HOPE:

rozwiąż nierówność If(2x−4)I≤3
If(2x−4)I≤3 dla x∊<1/2, 7/2>
według odp. x∊<7,13>
9 gru 19:33
pigor: ... a wzór funkcji y=f(x) masz

. to podaj, bo z twojego
wykresu (czerwony, tak) trudno mi odczytać odcinek jednostkowy.
9 gru 19:42
HOPE: zadanie brzmi: napisz wzór funkcji liniowej f, której miejscem zerowym jest liczba 16 a jej
wykres przecina oś OY w punkcie (0,−8) następnie rozwiąż nierówność If(2x−4)I≤3
Pierwsze wyliczyłam : f(x)=1/2x−8
a drugie robię źle
9 gru 19:55
HOPE: Pomoże ktoś ogarnąć ? ^^
9 gru 20:04
krystek: zapisz ile to jest f(2x−4) kiedy f(x)=1/2x−8
9 gru 20:07
HOPE: no, ale jak mam to zrobić?
9 gru 20:08
krystek: a jak liczysz f(5)=... f(a)=.. f(x+3)=..
9 gru 20:10
HOPE: już się pogubiłam

nie wiem jak to zrobić
9 gru 20:20
HOPE: pomożesz?
9 gru 20:23
9 gru 20:25
HOPE: f(2x−4)= x−10
i teraz to mam teraz wstawić do tej nierówności
x−10≤3 ?
9 gru 20:27
HOPE: Z modułem
9 gru 20:29
krystek: tak
9 gru 20:30
HOPE: Dzięki ^^
9 gru 20:31
5-latek: |x−10|<=3
Dobry wieczor
krystek Pozdrawiam
9 gru 20:32