Dwa zadania tekstowe
Thaid: 1. W pewnym prostokącie jeden z boków skrócono, a drugi wydłużono o p% tak, że w rezultacie
pole prostokąta zmniejszyło się o 9%. Oblicz p.
2.W kostce sześciennej przeprowadzono płaszczyznę przechodzącą przez przekątne 3 sąsiednich
ścian. Objętość odciętej mniejszej części sześcianu wynosi 36m2. Oblicz długość krawędzi
sześcianu.
9 gru 19:29
Thaid: Nikt się nie skusi ?
9 gru 20:12
Tripos: 1. a*b = P
(a −
p100) * (b+
p100) = 0,91 P
Dalej sam dasz rady
9 gru 20:18
Eta:
1/ (1−p)(1+p)ab= 0,91ab ⇒ 1−p2= 0,91 ⇒ p2= 0,09 ⇒ p=0,3= 30%
9 gru 20:22
Eta:

V odciętego naroża , jego podstawą jest połówka kwadratu o boku "a" , i wysokością "a"
naroże jest ostrosłupem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V( ostrosłupa CABD)= |
| * |
| a2*a= |
| a3 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| 1 | |
| a3= 36 ⇒ a3= .... ⇒ a= .... |
| 6 | |
9 gru 20:34
Thaid: Dziękuje
10 gru 17:12