Trygonometria i tożsamości
Adrian: Nie mogę ogarnąć tych przykładów
Sprawdź tożsamość
2)2(sin
6α+cos
6α)+1=3(sin
4α+cos
4α)
3)sin
2α+sin
2β+2sinαsinβcos(α+β)=sin
2(α+β)
| | 1+sin2α | | 1+tgα | |
4) |
| = |
| |
| | cos2α | | 1−tgα | |
9 gru 19:28
Adrian: jakieś wsparcie?
9 gru 20:47
ICSP: W czym problem ?
Wychodzisz od lewej albo od prawej i próbujesz dojść do odpowiednio prawej bądź lewej.
Weźmy 1)
| | tgx | | | |
1) L = |
| = |
| = |
| | tgx + ctgx | | | |
| | sinx | |
= |
| * sinxcosx = sinx * sinx = sin2x = P |
| | cosx | |
Oczywiście gdy tgx + ctgx ≠ 0
9 gru 20:50
Adrian: wiem na czym to polega, a jak sobie poradzić z 2) lub 3)? bo 4) już rozkminiłem, ale tamtych
dwoch nadal nie moge
9 gru 21:50
Adrian: up
9 gru 22:36
PW: Może to pomoże:
1 = 12 = (sin2α+cos2α)2 = sin4α + cos4α + 2 sin2αcos2α, a więc
sin4α + cos4α = 1 − 2 sin2αcos2α
1 = 13 = (sin2α+cos2α)3 = sin6α + 3sin4αcos2α + 3sin2αcos4α + sin6α, a więc
sin6α + cos6α = 1 − (3sin4αcos2α + 3sin2αcos4α)
sin6α + cos6α = 1 − 3sin2αcos2α(sin2α+cos2α)
sin6α + cos6α = 1 − 3sin2αcos2α
9 gru 22:55
Adrian: dziena

2 mam

jutro jeszcze nad 3 pokombinuje
9 gru 23:09
Gustlik: Można rozwiązywać jak równanie − jest przejrzyściej, upraszczamy obie strony na raz, nie ma
ułamków piętrowych, mozna pozbywać się ułamków z równania mnożąc przez wspólny mianownik itp,
wynik musi wyść L=P, np. sinα=sinα, 1=1 itp.:
Np.
| tgα | |
| =sin2α /*(tgα+ctgα) |
| tgα+ctgα | |
tgα=sin
2α(tgα+ctgα)
| sinα | | sinα | | cosα | |
| =sin2α( |
| + |
| ) /*sinαcosα |
| cosα | | cosα | | sinα | |
sin
2α=sin
2α(sin
2α+cos
2α)
sin
2α=sin
2α (bo w nawiasie jest jedynka trygonometryczna)
L=P
9 gru 23:47
zombi: Ale formalniej i ładniej jest wyjść od L lub P i dojść do drugiej strony równości, czyż nie
Gustlik? Ewentualnie nie wprost zakładając, że L≠P i dojść do sprzeczności.
9 gru 23:51
Gustlik: Tu nie chodzi o ładniej i formalniej, bo to nie j. polski, żeby sie ładniej rozpisywać, ma być
dobrze i przejrzyście dla ucznia, a łatwiej się liczy bez ułamków, zwłaszcza piętrowych. A ta
metoda jest jak najbardziej poprawna. Uzyskuje się równania równoważne i jeżeli wynik wychodzi
L=P, to jest udowodniona tożsamość.
9 gru 23:53