Rozwiąż równanie:
wajdzik: Rozwiąż równanie:
sin3x=t
Zgadza się?
9 gru 19:28
wajdzik: Kolejny przykład:
ctg
2x−3tg
2x=2
tg
2x=t
−3t
2−2t+1=0
t
2=−1
tg
2x=−1 x∊∅
| | π | | 7 | | π | | 7 | |
x= |
| +kπ V x= |
| π+kπ V x=− |
| +kπ V x=− |
| π+kπ , gdzie k∊C |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Zgadza się? Bo tutaj jak porównałem z odpowiedzią z książki to mam zupełnie inaczej:
x=π/6+kπ V x=5π/6+kπ, k∊C
9 gru 19:53
zombi: | | π | | 7 | |
x= |
| + kπ i x= |
| π + kπ to to samo jeśli do pierwszej odpowiedzi dodasz pi to |
| | 6 | | 6 | |
dostaniesz drugą.
9 gru 19:57
wajdzik: No dobrze, ale moja forma zapisu odpowiedzi jest w porządku zgadza się?
..., a co powiesz na temat pierwszego przykładu?
9 gru 20:12
wajdzik:
9 gru 20:36
wajdzik:
9 gru 20:46
wajdzik: I mam jeszcze kolejny przykład:
sinx=t
zgadza się?
9 gru 21:02
wajdzik:
9 gru 21:31
wajdzik:
9 gru 21:53
wajdzik:
9 gru 22:16
Aga1.:
sin jest dodatni w I i II ćwiartce(masz dwie serie rozwiązań)
3x=π/4+2kπ lub 3x=(π−π/4)+2kπ dokończ
9 gru 22:21
wajdzik:
x=π/12+2kπ/3 V x=π/4+2kπ/3
Powinno się zgadzać, w każdym razie zrozumiałem przykład, dzięki.
9 gru 22:24
wajdzik: ..., a reszta przykładów? Co powiesz na ich temat?
9 gru 22:26
wajdzik:
9 gru 23:08
Lorak: w poście z 21:02 brakuje jeszcze jednego rozwiązania
9 gru 23:37