całki
Bartek: Mam pytanie. Po czym poznać którego elementu w całkowaniu muszę się pozbyć?
Np takie zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2833.html
| | 1 | |
w przypadku tego zadania autor zmierza do tego, aby ostatnim elementem było |
| x. Skąd mam |
| | 2 | |
jednak wiedzieć, że mam się pozbyć tego cosinusa?
Pytam już teraz o pewne rzeczy, które stanowią fundament liczenia takich wyrażeń.
9 gru 19:27
Krzysiek: jak rozwiążesz kilkanaście/dziesiąt całek będziesz wiedział jak całkować przez części.
przykładowo mając ∫x3exdx
nie przyjmiesz: u=ex , v'=x3
tylko u'=ex , v=x3
w pierwszym przypadku tylko powiększamy stopień wielomianu a w drugim obniżamy.
a całkę ∫sin2xdx można na kilka sposobów liczyć.
np. z wykorzystaniem wzoru: cos2x=cos2x−sin2x
9 gru 19:35