Rozwiąż równanie
Johny: (x+1)2 + 2x=(x−3) (x+3)−2
9 gru 19:26
krystek: wzory skróconego mnozenia i już do pracy .Lub wymnażaj i uporzadkuj!
9 gru 19:27
Johny: czyli to będzie: x
2+2(x+1)+1
2+2x=x
2−3
2−2
9 gru 19:32
krystek: x2+2x+1+2x=x2−9−2
9 gru 19:33
Johny: Okey i teraz musze skreślić x
2 i x
2 a także 2x i 2x
9 gru 19:38
krystek: 2x+2x=?
9 gru 19:41
Johny: Od stanu x2+2x+1+2x=x2−9−2 zrobilem tak
Skreśliłem x2 z lewej strony i x2 z prawej nastepnie zostało 2x+1+2x=−9−2 więc zrobiłem tak
5x=−13 /:5
x=−235
x=−212
9 gru 19:50