trygonometria
aniiiiiiiii: rozwiązać równanie
mógłby ktoś pomóc mi roziwązać taki przykład z góry dzięki
9 gru 19:25
krystek: | | π | |
ctx(3x)=ctg [π−( |
| −2x)] |
| | 2 | |
9 gru 19:29
aniiiiiiiii: szczerze to za dużo w moim przypadku mi to nie mówi

ale to przypomina wzor rekurencyjny
ctg(π−α)=−ctgα
| | π | |
czyli jakbym przyjela sobie za α= |
| −2x |
| | 2 | |
| | π | |
ctg(3x)=−ctg( |
| −2x) yyy to samo wyszlo co w podst rownaniu  |
| | 2 | |
ale jest jeszcze wzor −ctgα=ctg(−α)
tak to powinno byc? cos mi nie pasuje
9 gru 19:46
krystek: Tez tak może być, wyznacz x uwzględnij okresowośc
9 gru 19:50
pigor: ..., lub po prostu
y= ctgx − f nieparzysta,
czyli −(f(x)= f(−x), więc tu masz :
ctg3x= −ctg(12π−2x) ⇔ ctg3x= ctg(−
12π+2x) ⇒
⇒ 3x= −
12π+2x+kπ ⇔ x= −
12π+kπ , k∊C ⇔
⇔
x= 12π+kπ , k∊C ⇔
x= 12π(1+2k) , k∊C. ...
9 gru 19:53
aniiiiiiiii: dzięki

mam jeszcze jeden przykład
sinx+sin2x+sin3x=cosx+cos2x+cos3x
| | α+β | | α−β | |
jest wzor na sinα+sinβ=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
ale do takiego to jak nibyy α+β+γ mam zrobic? yyy
9 gru 20:03
krystek: wg tego wzoru rozpisz sinx+sin3x
9 gru 20:06
aniiiiiiiii: | | 4x | |
sinx+sin3x=2sin |
| cos{−x)=2sin2xcosx |
| | 2 | |
cosx+cos3x=2cos2xcosx
sin2x+2sin2xcosx=cos2x+2cos2xcosx
2sinxcosx+2sin2xcosx=cos2x+2cos2xcosx/:cosx
sin2x+2sin2x=cosx+2cos2x
co mam z tym zrobic dalej?
9 gru 20:31
aniiiiiiiii: czy to zadanie powinno byc tak rozwiązane?
sinx+sin3x=2sin2xcosx
cosx+cos3x=2cos2xcosx
sin2x+2sin2xcosx=cos2x+2cos2xcosx
sin2x(1+2cosx)=cos2x(1+2cosx)
sin2x(1+2cosx)−cos2x(1+2cosx)=0
(sin2x−cos2x)+(1+2cosx)=0
sin2x−cos2x=0 lub 1+2cosx=0
2sinxcosx−cosx=0/:cosx 2cosx=−1
2sinx=1
z góry dzięki za odpowiedź
10 gru 10:47
krystek: Nie.Jeżeli suma wynosi zero to obydwa składniki nie muszą być zerami
10 gru 11:01
aniiiiiiiii: to jak mam to obliczyć
10 gru 11:12
krystek: Przedstawić w postaci iloczynowej , ja nie liczę , podpowiadam , a teraz wychodzę i mnie nie
będzie.
10 gru 11:22
aniiiiiiiii: he tak tego dodawania nie powinno byc nie wiem czemu tam sie wkradło

nie zauwazyłąm tego dlatego też nie zrozumiałam o co chodzi Ci z tą suma
jezeli nie patrzac na tego mojego byka to to zad tak powinno byc roziwązane?
10 gru 16:17
krystek: | | 1 | |
Tak ale sinus przyjmuje dwa razy tę samą wartośc |
| w swoim okresie |
| | 2 | |
dla x=30 i x=180−30 analogicznie w drugim
10 gru 16:20
aniiiiiiiii: no tak dziękuje za pomoc
10 gru 17:35