Szybki przykładzik z trygonometrii
Okła: √1+tg2x i x∊( ∏2,32∏)
9 gru 18:53
matyk: I co z nim? ładny jest
9 gru 18:55
Okła: uproscic trzeba
9 gru 18:55
Piotr 10: | cos2x+sin2x | | 1 | |
| =...= |
| |
| cos2x | | cosx | |
9 gru 18:56
Okła: wynik bedzie na minusie bo lezy w drugiej i trzeciej czesci czyli cos jest ujemny, ale jak to
zrobiles, rozpisz. nie chodzi o wynik tylko o poczatek
9 gru 18:58
9 gru 19:02
9 gru 19:04
Okła: a tg zamieniamy na sincos?
9 gru 19:05
9 gru 19:06
9 gru 19:08
Okła: ja jestem chyba jakis ulomny bo nie potrafie potem dalej tego rozpisac. dochodze do
sin2x+cos2x+ sin2xcos2x i i nie weim co dalej ...
9 gru 19:10
5-latek: | | sin2x | | cos2x | | sin2x | |
1+ |
| = |
| + |
| wspolny mianownik cos2x i mamy |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| sin2x+ccos2x | | 1 | |
| = |
| |
| cos2x | | cos2x | |
| | 1 | | √1 | | 1 | |
Teraz mamy √ |
| = |
| = |
| |
| | cos2x | | √cos2x | | cosx | |
9 gru 19:16
Piotr 10: Już
5−latek Ci pięknie wyjaśnił
9 gru 19:17
Okła: CZYLI TEJ JEDYNKI NIE ZAMIENIAMY

! kurde, to przez to nie moglem zrobic ! Dzieki wielkie
9 gru 19:17
Okła: Piotr zmyliles mnie z ta jedynka tryg !
9 gru 19:18
5-latek: Pamietaj o znaku
9 gru 19:19
Okła: wiem wiem.

ja myslalem ze na poczatku trzeba ta jedynke zamienic, a to dopiero potem ona
jest potrzebna
9 gru 19:20