Rozwiązanie potrzebuję przez logarytm. Proszę szybko
GUCIO: Oblicz stężenie molowe jonów wodorowych w roztworze, w którym
pH=4
9 gru 18:52
Mateusz:
Skorzystaj z definicji pH jesli pH roztworu wynosi 4 i wiesz ze pH=−log[H+] to [H+]=....?
9 gru 19:22
GUCIO: nie ogarniam H+ oznacza liczbe
9 gru 19:48
maciek: −log4
9 gru 19:49
9 gru 19:50
Panko: 10−4 mola/ dm3
9 gru 20:25
Mateusz:
H+ to kation wodoru a zapis [H+] oznacza stężenie jonow wodorowych poza niektorymi bzdurami
jedna odpowiedz jest poprawna tutaj zapamietaj sobie: jesli pH=n to [H+]=1*10−n w bardziej
skomplikowanych zadaniach korzysta sie z zaleznosci pH+ pOH=14 pOH− to wykładnik stezenia
jonow OH− w roztworze pOH= −log[OH−]
9 gru 20:35