Funkcja kwadratowa
Marek: Rozwiąż
a) Ix2+5x+6I=Ix+2I
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać najprościej taką nierówność. Z góry dziękuję .
9 gru 18:43
Piotr 10: Skorzystaj z
IaI=IbI
a=b v a = −b
9 gru 18:43
ICSP: albo wyciągnij |x+2| przed nawias
9 gru 18:44
Marek: Tylko najgorsze ze ja tego kompletnie nie rozumiem , mógłbyś napisać tą nierówność jak ona
będzie wyglądała po wyciągnieciu tego czynnika przed nawias
9 gru 18:48
pigor: ..., lub np. tak :
|x2+5x+6|= |x+2| ⇔ |x+2||x+3|− |x+2|= 0 ⇔ |x+2|(|x+3|−1)= 0 ⇔
⇔ x+2=0 v |x+3|=1 ⇔ x= −2 v x+3= −1 v x+3=1 ⇔
x∊{−2,−4} . ...
9 gru 18:49
Marek: Skąd się wzięło te Ix+3I ?
9 gru 18:51
bezendu:
|x
2+5x+6|=a
|x+2|=b
|a|=|b|⇔(a=b ∨ a=−b)
x
2+5x+6=x+2 lub x
2+5x+6=−x−2
x
2+4x+4=0 x
2+6x+8=0
(x+2)
2=0 Δ=4
√Δ=2
| | −6−2 | | −6+2 | |
x=−2 x1= |
| =−4 x2= |
| =−2 |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 18:53
pigor: ..., z rozkładu trójmianu na czynniki (ja robię to w pamięci
ze wzorów Viete'a), a ty jak chcesz, np. tak:
x2+5x+6= x2+2x+3x+6= x(x+2)+3(x+2)= (x+2)(x+3) ,
oraz z własności modułu(w.bez.) liczby: |ab|= |a||b|.
9 gru 18:57
pigor: ...,

a co do tego, to :
|a|=|b| ⇔ a
2=b
2 ⇔ a
2−b
2=0 ⇔ (a−b)(a+b)=0 ⇒
a=b v
a=−b .
9 gru 19:04
bezendu:
@pigor przecież tak napisałem ?
9 gru 19:18
pigor: ..., no i fajnie, a ja wyprowadziłem (wykazałem)
dlaczego

, do mojej ... szuflady i nie tylko , ...

−−−−−−−−−−−−−−−− no i pisałem (a robię to wolno)
swój post jeszcze nie widząc twojego .
9 gru 20:49