Całka
Janusz: Mam taką całkę.
c x3 * 11−x dx.
Wiem, że należy całkować przez części, tylko że po żmudnych obliczeniach wychodzi mi zupełnie
inny wynik. Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
9 gru 18:32
AS: Najpierw podzielić c*x3 przez 1 − x , otrzymasz
trójmian kwadratowy + ułamek i potem całkować
9 gru 18:52
zombi: Dzisiaj zacząłem się bawić w te całki AS sprawdzisz?
| x3 | | 1 | |
| = x2 +x +1 + |
| |
| x−1 | | x−1 | |
| | 1 | | (x−1)' | |
∫ |
| = ∫ |
| = ln|x−1|+C |
| | x−1 | | x−1 | |
| | x3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
−∫ |
| = −∫x2−∫x−∫1−∫ |
| = − |
| x3 − |
| x2 − x − ln|x−1|+C |
| | x−1 | | x−1 | | 3 | | 2 | |
Dobrze?
9 gru 19:24
zombi: Sprawdzi ktoś bo sam jestem ciekaw xd
9 gru 19:33
Krzysiek: ok
9 gru 19:38
AS: Potwierdzam − O.K.
9 gru 20:33
Janusz: Podczas gdy w odpowiedziach mam:
−ln(1−x) + 3(1−x) − 32(1−x)2 + 13(1−x)3 + C.
Czy te odpowiedzi są równoważne?
11 gru 14:06
AS: Chłopie kochany,najprościej obliczyć pochodną wyniku
i sprawdzisz dobrze czy żle obliczona.całka.
11 gru 14:53
pigor: ... ,
| | x3 | | x3−1+1 | | x3−1 | | dx | |
∫ |
| dx= − ∫ |
| dx= − ∫ |
| −∫ |
| dx= |
| | 1−x | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | (x−1)(x2+x+1) | |
= − ∫ |
| −ln|x−1|= − ln|x−1|−∫(x2+x+1)dx= |
| | x−1 | |
=
−ln|x−1|−13x3−12x2−x+C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a jak chcesz otrzymać taką odp. jak w książce, to zrób sobie
ją przez podstawienie 1−x=t, to x=1−t i dx=−dt , wtedy
| | −(1−t)3 | |
...= ∫ |
| dt= i baw się dalej sam . ...  |
| | t | |
11 gru 15:10