trygonometria
Kasia123: oblicz wartość wyrażeniA sin α − cos β gdy sin α= 13 sin β = √75
α,β ∊(π2, π)
9 gru 17:56
krystek: wylicz cosβ sin2β+cos2β=1
9 gru 18:02
Kasia123: cos β = 3√25
9 gru 18:47
9 gru 18:48
Kasia123: może ktoś wie jak to zrobić
10 gru 10:48
Kasia123: źle podałam na początku trzeba policzyć cosα − cosβ
10 gru 10:52
krystek: masz dwie możliwości cos2β=? to cosβ=+.. lub cosβ=−.. ponieważ β∊II ćwiartki więc
wartośc ujemną wybierasz
10 gru 10:53
Kasia123: wyszło mi 2−9√26 czy ktoś może sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
10 gru 10:53
krystek: | | π | |
źle Zapisz ile wynosi cosβ gdy β∊( |
| , π) |
| | 2 | |
10 gru 10:56
Kasia123: czy cos α = 2√23 ?
a cos β = 3√25 ?
i wtedy cos α − cos β = √215
10 gru 11:01
krystek: Masz obliczyć sinα+cosβ=...
10 gru 11:02
10 gru 11:03
krystek: miało być cos2β=
10 gru 11:04
Kasia123: 5+9√215 ?
10 gru 11:04
Kasia123: cos β = 3√25
10 gru 11:06
krystek: 11:03 licz
10 gru 11:08
Kasia123: juz 11:06 jest źle?
10 gru 11:09
krystek: oczywiście.
10 gru 11:11
Kasia123: to chyba nie rozumiem
10 gru 11:14
10 gru 11:19
krystek: jeżeli x2=4 ⇒x=2 lub x=2
10 gru 11:24
Kasia123: a dlaczego minus?
10 gru 11:24
Kasia123: a nie może być z plusem
10 gru 11:26
10 gru 11:27
Kasia123: a no tak już rozumiem
dziękuje
10 gru 11:28
krystek: ,
10 gru 11:30
Kasia123: chyba Ja powinnam tego kwiatka wysłać lub prezent
10 gru 11:31
krystek: Ale jest ważnie ,że nie zniechęcasz się i nie czekasz na "gotowca"

!
10 gru 11:33
Kasia123: a jeszcze zapytam czy ostateczny wynik to −
√215
10 gru 11:34
10 gru 11:37
Kasia123: ale nie bo miałam policzyć cosα−cosβ bo na początku żle podałam
10 gru 11:39
krystek: To teraz licz . Pa pa
10 gru 11:40
Kasia123: więc cos α wyszedł mi −2√23
a cos β −3√25
i wtedy cos α − cosβ = −√215?
10 gru 11:41
daras: jeżeli minus jest przed to dobrze
10 gru 12:30