| 1 | 1 | |||
b=3−0=.... a= log2−12−4=−1* | *(−4) log22= policz | =2−1 | ||
| 2 | 2 |
Skorzystalen z takiego bardzo przydatnego wzoru na logarytmy
| 1 | ||
loganbm= | *m*logab | |
| n |
| 1 | ||
Teraz zeby skorzystac z tego wzoru zamienilem podstawe logarytmu czyli | z na 2−1 no | |
| 2 |
| 1 | ||
ito (−1) czyli | =−1 (to n z ewzoru przenislem p rzed logarytm tak samo (−4) czyli | |
| −1 |
| 1 | ||
z tego wzoru m tez dalem przed logarytm wiec bedzie | *(−)*(−4) log22 wiec wymnoz | |
| 2 |
| 1 | ||
log22=1 wiec a= | *{−1)*(−4)*1= | |
| 2 |