sprawdz czy nastepujace tozsamosci są prawdziwe:
Kasia: b) cos(α+β)cos(α−β)=cos
2α − sin
2β
rozpisałam sobie to wszystko , zastosowałam wzór na sumę i różnice kątów i wyszło mi tak:
cos
2αcos
2β − sin
2αsin
2β ?=? cos
2α − sin
2β
nie wiem co mam dalej zrobic , pomożecie?
9 gru 17:35
daras: zastosuj jeszcze jedynkę trygonometryczną
9 gru 18:11
Kasia: no własnie próbowałam wiem , ze tak to trzeba zrobic, ale niestety nie umiem jej zastosowac i
wylaczyc przed nawias
9 gru 19:02
Kasia: pomożecie? stanęłam w miejscu ;c
9 gru 19:34
Eta:
| | 2α+2β | | 2α−2β | |
cos2α+cos2β= 2cos |
| *cos |
| = 2cos(α+β)*cos(α−β) |
| | 2 | | 2 | |
cos2α= 2cos
2α−1 , cos2β= 1−2sin
2β
to:
| | 1 | |
L= cos(α+β)*cos(α−β)= |
| (cos2α+cos2β)= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| *[2cos2α−1 + 1−2sin2β]= cos2α−sin2β= P |
| | 2 | |
9 gru 19:44