alg
karo: Sprawdź czy wielomiany są równe :
W(x) = (x+3)3 −7 (x2 + 4) − 25x i H(x)=(x+2)(x2 +2) −5
bardzo proszę o szybką odpowiedź bardzo bardzo
9 gru 17:03
karo:
9 gru 17:07
karo: W(x) = (x+3)3 −7 (x2 + 4) − 25x i H(x)=(x+2)(x2 +2) −5
9 gru 17:11
Janek191:
W(x) = ( x + 3)3 − 7*( x2 + 4) − 25 x = x3 + 9 x2 + 27 x + 27 − 7 x2 − 28 − 25 x =
= x3 + 2 x2 + 2 x − 1
H(x) = ( x + 2)*( x2 + 2) − 5 = x3 + 2 x + 2x2 + 4 − 5 = x3 + 2 x2 + 2x − 1
Tak, W(x) = H(x)
9 gru 17:13
Janek191:
W(x) = ( x + 3)3 − 7*( x2 + 4) − 25 x = x3 + 9 x2 + 27 x + 27 − 7 x2 − 28 − 25 x =
= x3 + 2 x2 + 2 x − 1
H(x) = ( x + 2)*( x2 + 2) − 5 = x3 + 2 x + 2x2 + 4 − 5 = x3 + 2 x2 + 2x − 1
Tak, W(x) = H(x)
9 gru 17:14
karo: dzięki wielkie

!
9 gru 17:15