matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kombinatoryka
Szeregowiec Ryan:
Witam Rozwiąż równanie
n
n−2
n
1
n
0
−
=5
Proszę o podpowiedź
9 gru 16:57
Panko:
dziedzina : n>=1 i n∊N
n
n−2
n
1
n
0
=n(n−1)/2
= n
=1
czyli równanie : n(n−1)/2 − n = 5*1 I*2 n
2
−n −2n = 10 n
2
−3n −10=0 i n>=1
9 gru 17:33