Sprawdz monotonicznosc i ograniczonosc ciagu
mat: Prosze o lopatologiczne rozwiazanie
9 gru 16:51
Panko: definicja : ciąg liczbowy an jest ograniczony jeżeli istnieje taka liczba dodatnia
M,
że każdy wyraz tego ciągu spełnia nierówność I an I< M
Musimy zauważyć ( obliczamy kilka kolejnych wyrazów ciągu, że są one mniejsze od
1/2)
Postulujemy,że M=1/2 . I sprawdzamy, że nierówność I (n−1)/(2n+1) I < 1/2
jest spełniona zawsze ( dla wszystkich n, wszystkich wyrazów ciągu )
In−1I = n+1 bo n+1 >=0 i I 2n+1I = 2n+1 bo 2n+1 >0 bo n∊N
stąd I (n−1)/(2n+1) I =(n−1)/(2n+1) <1/2 mnożymy przez 2n+1 >0
dostajemy (n−1 )2< 2n+1
2n−2<2n+1
−2<1 zawsze
czyli M=1/2 jest dobrze dobrane i ciąg jest ograniczony
9 gru 17:02
mat: | | 3 | |
No chyba coś nie tak (:. Wynik to |
| i ciag jest rosnacy i ograniczony. Tylko |
| | (2n+3)(2n+1) | |
jak do tego dojsc
9 gru 17:12
Panko: wszystko jest ok
Odpowiedziałem na pytanie o ograniczoność ciągu.
Drugie pytanie to . Czy ciąg jest ( ściśle ) monotoniczny ?
Czyli jest rosnący ? tzn an+1 −an > 0 dla n∊N
czy jest malejący ? tzn an+1 −an < 0 dla n∊N
Aby o tym rozstrzygnąć należy obliczyć an+1 −an − nazywa się to :
różnica dwóch kolejnych wyrazów ;
an+1 = ( ( n+1) −1)/ ( 2(n+1) +1) = n/ ( 2n+3)
liczę an+1 −an =n/ ( 2n+3) − (n−1)/(2n+1) = ( n*(2n+1) −(n−1)*(2n+3) ) /
(2n+3)*(2n+1)=
3/ (2n+3)*(2n+1) i widać ,że ten wynik dla n∊N jest zawsze >0 co oznacz ,że
ciąg jest rosnący
to się liczy jak w schemacie a/b − c/d = (ad−bc)/bd
9 gru 17:25
mat: O fajnie

dzieki pomoglo mi to. Sam tez pokminilem trochę i doszedlem do tego ze granica
ciagu jest 1/2 zatem ciag jest ograniczony z gory 1/2 i wyliczylem jego kolejne wyrazy i sa
mniejsze od 1/2 zatem jest on rosnacy i ograniczony a dokladniej rosnie asymptotycznie
9 gru 20:01