Dlaczego zbiorem wartości
Albert: Dlaczego zbiorem wartości tej funkcji cos(2x−
pi2) jest x∊(4kπ;2π+4kπ)

nie czaje tego
kompletnie wg mnie powtarza się co π
9 gru 16:42
Janek191:
Popraw treść zadania !

Zbiorem wartości funkcji f(x) = cos ( 2x −
π2) jest < − 1; 1 >
9 gru 17:07
Albert: nie jest to co napisałem xd
9 gru 17:10
Albert: sory to są rozwiązania nierówności f(x)>0 dlaczego tak?
9 gru 17:11
Albert:
9 gru 17:14
Albert:
9 gru 17:23
Albert: Dlaczegodlaczego rozwiązaniem nierówności f(x)>0 f(x)= cos(2x−pi2) jest x∊(4kπ;2π+4kπ) nie
czaje tego kompletnie wg mnie powtarza się co π
9 gru 17:23
Janek191:
| | π | | π | | π | |
cos (2 x − π2) > 0 ⇔ − |
| + 2π*k< 2x − |
| < |
| + 2π*k ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔ − π + 4π* k < 4 x − π < π + 4π*k ⇔ 4π*k < 4x < 2π + 4π*k ⇔
| | π | |
x ∊ ( π*k ; |
| + π*k ) , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 2 | |
9 gru 17:28
Albert: nie rozumiem
9 gru 17:31
Albert: proszę prościej
9 gru 17:34
Janek191:
| | π | | π | |
cos t > 0 ⇔ − |
| + 2π*k < t < |
| + 2π*k − patrz na wykres funkcji y = cos t |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Zamiast t wstawiamy 2x + |
| i rozwiązujemy nierówności . |
| | 2 | |
9 gru 17:40
Albert: a ma być że x∊(4kπ;2π+4kπ)
9 gru 17:55
Janek191:
Kto tak powiedział ?
9 gru 17:56
Albert: a nie da się poprostu popatrzeć na wykres i tego zauwazyć?
9 gru 17:57
Albert: tak jest w odp
9 gru 17:58