Granica funkcji
all: Oblicz granice:
| | 2n2+sin(n) | |
limn→+∞ |
| |
| | 3n2+(−1)n | |
Z czego skozystać w tym przypadku
9 gru 16:34
Dziabong: Wyciągnąć najwyższa potęgę przed nawias albo po prostu wywnioskować z współczynników przy
najwyższych potęgach.
Odp to 2/3
9 gru 16:50
Panko: Twierdzenie ;
Jeżeli an→0 ( zbieżny do zera) i bn ograniczony to an*bn→0
Stosujesz : dziel liczik i mianownik ułamka przez n2)
lim (2n2+sin(n) ) /( 3n2+ (−1)n) =lim ( 2+ sin(n)./ n2 ) /( 3+ (−1)n/n2) = 2/3
ponieważ lim sin(n)./ n2 =0 i lim (3+ (−1)n/n2) =0 ze względu na podane
twierdzenie.
9 gru 16:51