maaaaatma
Siwulka: oblicz całkę
prosze o stopniowe rozwiazanie
9 gru 15:12
matyk: Podziel licznik przez mianownik. na początek
9 gru 15:15
Edyta: smieszny jestes matyk? osobno sie liczy nianownik i licznik z mianownika delta x1 i x2
9 gru 15:17
Edyta: z mianownika musisz x obliczyc*
9 gru 15:17
Edyta: a z licznika delta i x1, x2
9 gru 15:18
Edyta: sorry ze tak namieszałem
9 gru 15:19
Siwulka: a juz widze potem z f'(x) / f(x) mozna skorzystac...
9 gru 15:20
Siwulka: Edyta 'namieszalem'? hehe rozdwojenie jazni?
9 gru 15:21
matyk: Z mianownika delta? i co potem liczenie na zespolonych?
Zastanów się co piszesz zanim to wyślesz
9 gru 15:23
matyk: Z mianownika x obliczyć? ciekawy jestem w jaki sposób...
9 gru 15:24
zombi: Jestem w liceum, ale postanowiłem sobie to policzyć, sprawdzi ktoś?
| (x2+1) + (3x+1) | | 3x | | 1 | |
| = 1 + |
| + |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
I tak jak czytałem tutoriale tutaj
1 to całka to x+C
| 3x | |
| to przez podstawianie tak? |
| x2+1 | |
t=x
2+1
ddxt =
ddx(x
2+1
dtdx=2x
dt=2xdx /*
32
32dt=3xdx
| | 32dt | | 3 | | 3 | |
Wracając do naszego ułamka |
| = |
| ln|t| + C = |
| ln|x2+1|+C |
| | t | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
A |
| = (arctg)' czyli po prostu arctg |
| | x2+1 | |
| | 3 | |
i całka to x+ |
| ln|x2+1|+arctg +C tak? |
| | 2 | |
9 gru 15:34
Rafał28:
Na końcu arctg(x) + C i dobrze.
9 gru 15:47