obliczenia procentowe
duo: Świeży arbuz ważył 4kg. W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z 99% do
98 2/3%.Jak zmieniła się masa tego arbuza? Proszę o pomoc.
9 gru 14:23
daras: tzn, że na początku było 99% wody w arbuzie
9 gru 14:35
pigor: ...niech
x=? − szukana zmiana (ilość wyparowanej wody)
w [kg] wagi arbuza, to warunki jego.przechowywania można opisać
np. równaniem
1%*4= 113%(4−x) ⇔ 4=
43(4−x) /*
34 ⇔ 3= 4−x ⇔
x=1 [kg],
odp. masa arbuza zmniejszyła się o 1kg.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inne równanie, równoważne to:
99%*4−x= 9823%(4−x) jak chcesz to sobie je rozwiąż; . ...
9 gru 14:40
duo: Dzięki serdeczne za pomoc.Pozdrawiam.
9 gru 16:43