ciągi
asia: oblicz na dwa sposoby...
7+77+777+7777+77777
9 gru 14:12
daras: ja moge nawet na 5! sposobów policzyć
9 gru 14:36
asia: tzn.,jak?...na kalkulatorze i pisemnie?
9 gru 14:36
asia: daras...heh...
9 gru 14:37
Mila:
I)
7*(1+11+111+1111+11111)=7*12345=....
II)
| 7 | |
| *(101−1+102−1+103−1+104−1+105−1)= |
| 9 | |
| | 7 | | 7 | |
= |
| *(10+102+103+104+105−5)= |
| *111105=7*12345=... |
| | 9 | | 9 | |
9 gru 15:29
matyk: Najpierw dodaj dwie pierwsze potem dwie ostatnie i na końcu środkową
9 gru 15:34
Hajtowy: 7+77+777+7777+77777 = 86 415
9 gru 15:37
daras: nie..w pamięci
9 gru 17:33
Mila:
Sposób zależy od potrzeb.
9 gru 17:34
asia: Dziekuję Mila,jak w temacie :ciągi....
9 gru 18:18
asia: a gdybym chciała przedstawić każdą z liczb jako sumę?
| | 1−103 | |
777=7+7*10+7*102=7* |
| |
| | 1−10 | |
| | 1−104 | |
7777=7+7*10+7*102+7*103=7* |
| |
| | 1−10 | |
| | 1−105 | |
77777=7+7*10+7*102+7*103+7*104=7* |
| ....i co dalej? |
| | 1−10 | |
10 gru 21:23
asia: odświeżam...
11 gru 11:56