Liczba funkcji f:
Albert: Liczba funkcji f:{1;2;3;4;5}−−−>{1;2;3;4;5} wynosi?
Prosze o wskazówkę nie umiem rozwiązywać zadań takiego typu z tymi permutacjami itp ale
strasznie chce się tego nauczyć
9 gru 14:10
Janek191:
N = 55 = 3 125
9 gru 21:27
PW: Dobrze że chcesz się nauczyć. Zacznijmy od tego, że funkcje wymienione w zadaniu nie są
permutacjami. Odpowiedź Janka191 jest poprawna, ale funkcje takie nazywane są wariacjami
z powtórzeniami (dowolne funkcje przekształcające jeden zbiór o skończonej liczbie elementów w
drugi). Może przecież być
f(1) = 3, f(2) = 3, f(3) = 1, f(4) = 1 i f(5) = 3
− nie jest to permutacja, która z definicji jest funkcją różnowartościową.
Twierdzenie, z którego skorzystał Janek191 stanowi, że liczba funkcji
f: X → Y (przekształcających X w Y
jest równa |Y||X|. |X| i |Y| oznaczają liczby elementów skończonych zbiorów X i Y.
9 gru 22:18