!
rikitikipwr: 2 zadania z wektorami i bazami w przestrzeni:
1. zbadać czy podane wektory są bazami wskazanych przestrzeni liniowych:
{(1,0,0,0),(1,1,0,0),(1,1,1,0),(1,1,1,1)}
wyszło mi, że wektory są liniowo niezależne. podstawiłam te dane do równania:
α1(1,0,0,0)+α2(1,1,0,0)+α3(1,1,1,0)+α4(1,1,1,1)=(x,y,z,t)
mój wynik:
α1=x−y
α2=y−z
α3=z−t
α4=t.
i teraz nie wiem jak to zinterpretować. Są bazami czy nie a jeżeli tak/nie to to dlaczego ?
2.podane układy wektorów uzupełnić do baz w przestrzeni:
{(1,2,3,4),(1,0,0,1),(0,1,0,0)} w R4.
wiem, że muszę wymyślić 4 wektor, ale czy to może być obojętnie jaki czy współliniowy do tych 3
?
9 gru 13:35