wyraz ogolny ciagu
mili: mam taki ciąg:
−1,2,−3,4,−5,6....
musze znalezc wyraz ogolny, czy jest jakis wzor do tego czy trzeba sie z tym bawic?
9 gru 11:30
wredulus_pospolitus:
bawić

1)
zauważ, że masz na przemian .. ujemna, dodatnia, ujemna, dodatnia
w jaki sposób (najłatwiej) uzyskać ciąg który na przemian jest ujemny, dodatni ?
2)
pomijając tego minusa/plusa (załóżmy że jest plus we wszystkich) ... zauważ, że każdy kolejny
wyraz ciągu to kolejna liczba naturalna
W takim razie jaki będzie wzór ogólny
9 gru 11:32
mili: Gdyby byl ciag z samymi plusami to: a
n=n
ale sa minusy i nie moge zalapac
9 gru 11:40
mili: an=(−1)n ?
tylko trzeba sie nakombinowac w moim przypadku zeby na to wpasc, nie ma jakiegos prostrzego
sposobu, tak jak jest wzor dla ciagow arytmetycznych i geometrycznych?
9 gru 11:44
wredulus_pospolitus:
nie ma ... ciąg ma wybierane liczby w jakiś (unikalny) sposób ... nie ma żadnych specjalnych
wzorów które Ci powiedzą w jaki to jest sposób ... jeżeli nie należy on do jakiejś 'grupy'
(np. grupa − ciągi geometryczne)
a Twój wzór ostatecznie jak wygląda

przykładowo może być taki (bardzo znany) ciąg:
(0,) 1,1,2,3,5,8,13,21,34,.....
9 gru 11:49
mili: nie wiem jak moj ostatecznie wyglada..
9 gru 11:56
wredulus_pospolitus:
połączenie tych dwóch rzeczy
an = n .... oznacza, że będziesz miał/−a kolejne liczby naturalne
bn = (−1)n ... że będziesz miała liczby 'na przemian' ujemna − dodatnia
więc Twój ciąg to:
cn = bn*an <−−− liczby naturalne ze znakiem −/+ na przemian
9 gru 11:58
mili: No tak. Dzieki a pomoc
9 gru 12:05