Potrzebuję pomocy przy równaniu.
czik: x(212 + 1) − 45 (x − 36) = x
9 gru 11:24
wredulus_pospolitus:
'wszystko z xsem' na jedną stronę ... cała reszta na drugą
x przed nawias
dzielisz obustronnie 'przez nawias'
9 gru 11:25
czik: | | − (45 * 36) | |
W pewnym momencie wychodzi mi x = |
| |
| | 212 − 45 | |
Jak mam dalej postępować? Mam wyliczyć te wszystkie potęgi i dopiero wtedy wszystko powymnażać
i poodejmować?
9 gru 11:41
wredulus_pospolitus:
45 = (22)5 = 22*5 = 210
9 gru 11:44
wredulus_pospolitus:
redukujesz/skracasz
210
zostanie Ci mała liczba w mianowniku
łatwo się podzieli
i zostaje nawet ładna liczba jako wynik
9 gru 11:45
czik: No tak... Wyszło mi 3
5
Dziękuję bardzo za pomoc
9 gru 11:48
czik: Tzn −35
9 gru 11:48
wredulus_pospolitus:
dokładnie
9 gru 11:49