Jak rozwiązać tę nierówność? Pilne!
xyz: 2 − x ≥ √3x + √3
9 gru 11:15
wredulus_pospolitus:
wszystko 'z xsem' na jedną stronę
reszta na drugą
x przed nawias
dzielisz przez 'nawias' (pamiętaj o sprawdzeniu jakiego znaku jest 'nawias')
wyciągasz niewymierność
piszesz odpowiedź
9 gru 11:22
wredulus_pospolitus:
chociaż minimum własnej pracy musi być
9 gru 11:23
Bizon:
| | 2−√3 | |
x(1+√3)=2−√3 ⇒ x= |
| |
| | 1+√3 | |
teraz usuń niewymierność z mianownika
| | (2−√3)(1−√3) | | 5−3√3 | | 3√3−5 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | (1+√3)(1−√3) | | −2 | | 2 | |
9 gru 11:29
wredulus_pospolitus:
Bizon −−− toć to jest zadanie (najprawdopodobniej) na sprawdzianie
9 gru 11:30
wredulus_pospolitus:
w końcu jest słowo klucz: "Pilne"
9 gru 11:30
czik: Naprawdę dziękuję

Mam nadzieję, że jest dobrze.
√3x + x ≤ 2 −
√3
x(
√3 + 1) ≤ 2 −
√3
| | (2 − √3) * (√3 − 1) | |
x ≤ |
| |
| | 3 − 1 | |
9 gru 11:32
wredulus_pospolitus:
jest ok
9 gru 11:33
czik: Nie, nie na sprawdzianie. Aktualnie przygotowuję się do sprawdzianu, który czeka mnie po tym,
jak tylko wyzdrowieję
9 gru 11:34
wredulus_pospolitus:
hmmm to mam dobra radę na przyszłość −−− wystrzegaj się zwrotów: "na już", "pilnie", itd. itp.
9 gru 11:52