Oblicz granice funkcji.
Granica:
9 gru 00:49
pigor: .., a x dąży do ... , czyli x →
9 gru 00:55
Granica: W obu x dąży do 1 (x→1)
9 gru 00:59
pigor: ...no to strasznie ważne, bo np.
| | x2−2x+1 | | (x−1)2 | |
1) lim x→1 |
| = lim x→1 |
| = |
| | x2+x−2 | | (x+2)(x−1) | |
| | x−1 | | 1−1 | | 0 | |
= lim x→1 |
| = [ |
| ]= |
| = 0. ...  |
| | x+2 | | 1+2 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w 2) licz granice jednostronne w 1
± .
| | x3−2 | | x3−2 | |
lim x→1± |
| = lim x→1± |
| = ... |
| | x2−3x+2 | | (x−1)(x−2) | |
9 gru 01:14
pigor: ..., chyba, że 2) źle przepisane
9 gru 01:15
asdf: przecież w drugim nie masz symbolu, po co rozpisywać?
9 gru 01:16
asdf: nie masz symbolu nieoznaczonego*
9 gru 01:16
pigor: ..., bo
| | 1−2 | | −1 | | 1 | |
...= |
| = [ |
| ]= [ |
| ]= ±∞ . |
| | 1±−1)(1−2) | | 0±(−1) | | ±0 | |
9 gru 01:23
Granica: | | 1 | |
Przecież w tym 2 wychodzi |
| , może tak być? |
| | 0 | |
9 gru 01:46
pigor: | | 1 | | 1 | |
... , to jest symbol dzielenia [ |
| ], a nie ułamek |
| =1:0, przez liczbę |
| | 0 | | 0 | |
"cholernie" małą (bliską zeru), a nie przez dokładnie zero, czyli 1 razy* jej
odwrotność i daje coś ...

"cholernie" dużego co do modułu, tu ±
∞ . i tyle.
9 gru 02:21