Pierwiastek pod pierwiastkiem
dziub: √17 − 12√2 − 2| 1 − √8 | = ?
Przede wszystkim nie potrafię rozwiązać tej pierwszej części działania:
√17 − 12√2
8 gru 23:23
Eta:
(a−b)2= a2−2ab+b2
2ab= 12√2 \ :2
a*b= 6√2=3*2√2 i a2+b2= 17 to a=3 b= 2√2 bo 32+(2√2)2= 17
zatem 17−12√2= (3−2√2)2
√17−12√2= √(3−2√2)2= |3−2√2|
teraz dokończ.....
8 gru 23:40
dziub: Wielkie dzięki, już rozumiem

|3 − 2
√2| − 2|1 −
√8| = 3 − 2
√2 − 2(−1 +
√8) = 3 − 2
√2 + 2 − 4
√2 = 5 − 6
√2
8 gru 23:48
Gustlik: | | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , |
| | √2 | | √2 | |
gdzie x=
√a2−(b√c)2
√17 − 12√2
x=
√172 − (12√2)2=
√289−144*2=
√289−288=
√1=1
| | √17+1 | | √17−1 | | √18 | | √16 | |
√17 − 12√2= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
=
√9−
√8=3−2
√2
I nie trzeba żadnych modułów ani innych dziwacznych i skomplikowanych metod polegających na
wpasowywaniu liczb do wzoru skróconego mnożenia.
8 gru 23:51
Eta:
Hej
Gustlik
Ja u Ciebie widzę
stokroć dziwaczne zapisy

!
8 gru 23:53
Gustlik: Eta, tak, tylko tym wzorem robi się bardzo szybko i wiele osób go kuma, w przeciwieństwie
do wzorów skróconego mnożenia, które dla wielu są zmorą. A tu wystarczy podstawić i po
kłopocie.
8 gru 23:55
Eta:
Ty zawsze swoje

wpajasz uczniom uczenie się dziwacznych wzorów
na pamięć!
Pozdrawiam i już z Tobą nie dyskutuję

( oszczędzę Ci pisania elaboratów !
8 gru 23:59
Rafał28:
Wzór ten jest dobry, ale trzeba trochę wprawy. Tak w ogóle to jest on gdzieś opisany, czy to
wzór Gustlika?
8 gru 23:59
Eta:
"wzór Gustlika" ?
9 gru 00:00
Gustlik: To nie mój wzór, ale bardzo dobry i z doświadczenia wiem, że wprawdzie wymaga on nieco wprawy,
ale o wiele mniej niż kombinowanie z wpasowaniem liczb do wzoru skróconego mnożenia, większość
uczniów go rozumie.
9 gru 00:08
Radek:
Wpraw w wklepywaniu na kalkulator
9 gru 00:09
Eta:
9 gru 00:10
Gustlik: Eta, jak po prostu zwalczam trudne i okrężne metody, w których uczniowie się zwyczajnie
gubią. Jedynie "rozszerzeniowcy" rozumieją tę metodę na wzory skróconego mnożenia i to nie
wszyscy, "podstawowcy" jej w ogóle nie kumają. Dla nich ten "dziwaczny" wzór właśnie nie jest
dziwaczny, dla nich dziwaczną jest szkolna metoda. Pozdrawiam.
9 gru 00:11
pigor: ..., no to ja jeszcze poćwiczę sobie ...

mój RAM.
np. tak :
17−12√2= 17−2*6
√2= 9−2*3*3
√2+8=3
2−2*3*2
√2+(2
√2)
2=
(3−2√2)2 ⇒
⇒
√17−12√2= √(3−2√2)2= |3−2
√2|= −(3−2
√2)=
2√2−3 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no cóż , jestem z Tobą
Eta i nic nie zwalczam, tylko proponuję swój
RAM ćwiczyć, bo nijak nie da się go wymienić na lepszy, szybszy itd.
9 gru 00:36
dziub: |3 − 2√2| = 3 − 2√2, ponieważ 3 − 2√2 ≈ 3 − 2 * 1,42 ≈ 3 − 2,84 ≈ 0,16
0,16 > 0
9 gru 01:18
pigor: ... o kurcze, no jasne, dzięki za czujność, a ja "widziałem" w
√2...
√3,
czyli 1,73 ; przepraszam zainteresowanych za wprowadzenie w błąd
9 gru 01:26
Gustlik: pigor, masz rację, ćwiczenie RAM−u jest dobre, ale tylko wtedy, gdy jest na to czas, a na
maturze go nie ma. Pozdrawiam.
9 gru 02:12
pigor: ... , zgoda, dlatego nikogo nie zmuszam do tego co i jak robię; daję
pewien (jakiś) wybór, bo nie lubię rutyny, a może jakąś inspirację do...
9 gru 02:29