granica ciągu trudna
wsx: granica ciągu z (1/1*2 +1/2*3 +...+ 1/n(n+1)
JAk mam to ograniczyć?
Gdyby w liczniku był n to bez problemu ,ale tam jest cały czas jedynka?
8 gru 22:51
8 gru 22:53
wsx: no właśnie chyba nie bardzo
8 gru 22:57
wsx: masz jakiś pomysł jeszcze?
8 gru 23:00
matyk: Po prostu nie umiesz wykorzystać dobrze tego co ci podałem.
8 gru 23:00
sushi_ gg6397228:
jak rozpiszesz ułamki, to zostaną tylko dwa składniki i granica jest =.....
8 gru 23:01
matyk: | | 1 | |
Bardzo łatwo z tego co napisałem widać, że liczba |
| jest kresem dolnym tego ciągu, a 1 |
| | 2 | |
jest kresem górnym.
8 gru 23:05
wsx: a można było by jeszcze troszkę rozjaśnić?
8 gru 23:06
matyk: | | 1 | |
Jak dobrze rozpiszesz to dostajesz wyrażenie 1− |
| . Teraz wiadomo jaka granica jest  |
| | n+1 | |
8 gru 23:14
wsx: czyli nie muszę korzystać z twierdzenia o trzech ciągach.
No dobra,ale jak mam dojść do takiego rozpisania?
przecież w mianowniku nie mam ani ciągu ar ani geometrycznego,więc ?
8 gru 23:17
wsx: ?
8 gru 23:21
zombi: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| = |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ... +( |
| − |
| ) = |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | n | | n+1 | |
8 gru 23:26
zombi: | | nn | | 1 | |
lim |
| =lim |
| = 1 |
| | nn+1n | | 1+1n | |
8 gru 23:27
wsx: super

a gdy w mianowinku było by (5n−3)(5n+2)
8 gru 23:40
wsx: ?
9 gru 00:02
zombi: | 1 | | 1 | | 5n+2−5n−(−3) | | 5 | |
| − |
| = |
| = |
| Czyli |
| 5n−3 | | 5n+2 | | (5n−3)(5n+2) | | (5n−3)(5n+2) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) Wtedy w całej sumie możesz wywalić |
| (5n−3)(5n+2) | | 5 | | 5n−3 | | 5n+2 | |
9 gru 00:13