Wyznacz liczbę rozwiązań
Omylife23: Wyznacz liczbę rozwiązań równania |x+2|+|x+5|=m w zależności od wartości parametru m. W
przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
8 gru 22:30
zombi: Musisz narysować wykres funkcji f(x)=|x+2|+|x+5| a rysujesz go w ten sposób, że rozpatrujesz
trzy przypadki
Io x∊(−∞,−5)
IIo x∊<−5, 2)
IIIo x∊<2, +∞)
I patrzysz jak zmieniają się wartości bezwzględne i je opuszczasz ze znakiem + lub −
i wtedy dostajesz wzór funkcji f dla danego przedziału i tak rysujesz.
8 gru 22:37
Omylife23: czyli:
I.
(−x+2)−(x+5)=m
−2x−7=m
II.
−(x+2)+(x+5)=m
3=m
III.
x+2+x+5
2x+7=m
x=3,5
I teraz robię z tego funkcję?
8 gru 22:48
zombi: I rysujesz dla I przedziału funkcję −2x−7 dla II przedziału funkcję stała 3, dla III przedziału
funkcję 2x+7 i z ottrzymanego wykresu odczytujesz kiedy ma ile pierwiastków.
8 gru 22:50
matyk:

Coś w tym stylu

Czerwony kawałek to nasz wykres.
8 gru 22:59