Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Kasia: y = −sin2x + 4sinx + 12
Proszę o pomoc :c
8 gru 22:12
Saizou :
y=−sin2x+4sinx−4+16=−(sin2x−4sinx+4)+16=−(sinx−2)2+16
a teraz.....
8 gru 22:15
Kasia: też doszłam do takiej postaci, wiem że zbiór wychodzi do 17 , i wiem dlaczego , ale nie
wychodzi mi od jakiej liczby zaczyna się zbiór,
8 gru 22:20
Godzio:
Dla sinx = − 1 mamy y = − 9 + 16 = 7
y ∊ <7,17>
8 gru 22:21
Kasia: dlaczego (−9)?
8 gru 22:22
Rafał28:
−1 ≤ sin x ≤ 1
−3 ≤ sin x − 2 ≤ −1
3 ≥ 2 − sin x ≥ 1
9 ≥ (2 − sin x)2 ≥ 1
−9 ≤ −(2 − sin x)2 ≤ −1
7 ≤ −(2 − sin x)2 + 16 ≤ 15
ZW = <7, 15>
8 gru 22:33
Kasia: dziekuje
8 gru 22:47
Kasia: sin(α−β)=cos(α+β)=12
sin(α−β)=12= sin30
cos(α+β)=12=cos60
α−β=30α+β=60
2α=90
α=45 = π4
β=15 = π12
8 gru 23:16
Kasia: ups , przepraszam , nie tu ;c
8 gru 23:16