macierz
anonim: macierz A nazywamy ortogonalna jesli A−1 = A T. Czy macierz taka jest ortogonalna ?
0 1 0 0
0 0 1 0
1 0 0 0
0 0 0 1
AT = 0 0 1 0
1 0 0 0
0 1 0 0
0 0 0 1
A jak zrobic macierz odwrotną z tego skoro tu praktycznie same zera są ?
8 gru 21:57
Bartk: zamienić rzędy wystarczy. i bedziesz miał. dopisując oczywiście macierz jednostkowy.
8 gru 22:04
anonim: Moge sobie zamienić rzędy ? Nie musze pomnożyc wierszy o jakaś liczbe zeby wyzerowac , zawsze
tak robilem , ale tu sa same sera wiec nie ma co zerowac. Mozesz pokazac jak to zrobic ?
8 gru 22:09
Godzio:
0 1 0 0 | 1 0 0 0
0 0 1 0 | 0 1 0 0
1 0 0 0 | 0 0 1 0
0 0 0 1 | 0 0 0 1
Teraz poprzestawiaj rzędy, macierz po prawej stronie po przestawieniu da Ci macierz odwrotną
8 gru 22:12
Trivial:
A
−1 = A
T ⇔ AA
T = A
TA = J
A
TA ma jako elementy iloczyny skalarne wektorów tworzących macierz A. Elementy na diagonali
powinny wynosić 1. Elementy poza diagonalą 0. Dodatkowo, każda macierz A
TA jest symetryczna.
Wystarczy sprawdzić czy
| | ⎧ | 1, gdy a1 = a2 | |
| a1∘a2 = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0, gdy a1 ≠ a2 | |
8 gru 22:17
Trivial:
Czyli mając:
A = {
0 1 0 0
0 0 1 0
1 0 0 0
0 0 0 1
}
a1 = (0,0,1,0)
a2 = (1,0,0,0)
a3 = (0,1,0,0)
a4 = (0,0,0,1)
Każdy wektor ma długość 1 ⇒ ak∘ak = 1
Każdy wektor ma jedynkę na innym miejscu i zera na pozostałych ⇒ ak∘am = 0, k≠m
Sprawdzone.
8 gru 22:20