Zadania z przebiegu funckji, całek ....
Pati888: 1. Oblicz przybliżenie funkcji liniowej f(x) = x
3 − x + 1 w x0 = 1
2. Rozwiąż szereg Taylora f(x) =
√x w otoczeniu punktu a = 4 i wyznaczyć przybliżoną wartość
liczby
√5 używając pierwszych pięciu wyrazów.
3 Zbadać przebieg zmienności funkcji f(x) = x
3 − 5x
2 +8x −4
| | 3x4 + 1 | |
4. Sprawdź asymptotę f(x) |
| |
| | x3 | |
5. Oblicz całki nieoznaczone
a) ∫
√x lnx dx
b) ∫
√sinx cosx dx
6. Oznaczone
a) ∫ {e
1/x / x
2 dx ( granica dolna 1, górna 2)
b) ∫xcox dx ( granica dolna − 0, gorna π/2)
7. Oblicz pole figury ograniczonej krzywą f(x) = −x
2 + 5x −6 oraz osią x (rysunek)
8. Oblicz całki niewłaściwe
a) ∫ x/1+ x
2 dx (granica dolna − 0 , górna +
∞)
b) ∫ x /
√x2 −4 dx (granica dolna 2, górna 3)