Macierze
Bartk: Zadanie z macierzy− znajdz x.
1 −1 0 3 −1 0
2x+x razy 0 3 2 = 0 −10 4
5 0 4 15 0 18
Jakąś podpowiedz poproszę, bo wiem że
2x+x razy a=b /A−1
2x+x=b razy a−1
Z góry dziękuje,
8 gru 21:53
Trivial:
2X + XA = B
X(2J + A) = B // J − macierz jednostkowa
X = B(2J+A)−1 // przy założeniu, że 2J+A jest odwracalne.
8 gru 22:00
Bartk: Jeny, jakie to proste.

Dzięki.
8 gru 22:05
Bartk: a w jaki sposób 2x zamieniliśmy na 2J ?
8 gru 22:28
Trivial:
Działanie 2 + A nie ma sensu algebraicznego (nie jest zdefiniowane). Należy pomnożyć 2 przez J.
Wtedy równanie jest dalej prawdziwe, a i sens algebraiczny zachowany.
8 gru 22:33