Funkcja kwadratowa
Pan Iks: Witam, bardzo proszę o pomoc, ponieważ przesiedziałem dziś ponad 4 godziny nad zadaniami i
zrobiłem zaledwie 17...
1. Która z podanych poniżej własności funkcji kwadratowej f(x)=−2x2 + 4x − 6 jest prawdziwa?
Prawidłowa odpowiedź:
Osią symetrii wykresu funkcji f jest prosta o równaniu x=1
Chodzi mi tutaj o wytłumaczenie (wykonanie obliczeń) jak dojść do tego
2. Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x)=−2x2 + bx − c są liczby 1 oraz −3. Zatem:
a) b + c = 2
b) b + c = −10
c) b + c = −2
d) b + c = 10
3. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=4x2 + 2x + 3c jest przedział < 234,
+(nieskończoność) ). Zatem:
a) c = −2
b) c = −1
c) c = 0
d) c = 1
Nie byłem w stanie znaleźć znaku nieskończoności.
4. Zbiorem rozwiązań nierówności ( 12x − 3 ) ( 2a − 4x ) ≥ 0 jest przedział < −10, 6 >.
Zatem:
a) a = −5
b) a = −20
c) a = 20
d) a = 5
8 gru 21:44
8 gru 21:48
krystek: | | −b | |
zad1 oś sym to prosta x=p= |
| oblicz czy się zgadza |
| | 2a | |
8 gru 21:53
Pan Iks: Czytałem to 10 razy i nigdzie nie ma napisane co zrobić, gdy mam niewiadome a, b lub c
8 gru 21:54
krystek: zad2)f(x)=−2(x−1)(x+3) z postaci iloczynowej przejdz do ogólnej i masz bic poniewaz a=−2 już
masz podane
f
8 gru 21:56
5-latek: np zadanie nr 2
Miejsca zerowe to sa pierwiastki rownania
mamy tutaj podane z ex1=1 a x2=−3
wiec majac taki pprezent korzystamy z postaci lioczynowej fykcji kwadratowej
y=a(x−x1)(x−x2)
Wiemy jeszcze ze a= −2(to co stoi przy x2 )
to wstawiamy te dane do postaci iloczynoqej i mamy y=−2(x−1)(x−(−3) to y=−2(x−1)(x+3) wymnoz
to napisz jak bedzie postac ogolna czyli y=ax2+bx+c i dalej juz tylko policzyc
8 gru 22:03
Okła: 5−latek da sie napisac wiadomosc priv ?
8 gru 22:08
Pan Iks: Okej, załapałem już te pierwsze dwa, a moze mi ktoś jeszcze powiedziec czego użyć do 3 i 4?
8 gru 22:23
5-latek: Tu chyba nie napiszesz wiadomosci prywatnej
Mozesz z tego co wiem podac numer gadu gadu czy e mail na forum ale potem musisz porosic
moderatora o usuniecie go
8 gru 22:25
krystek: zad3)
| | −Δ | | 3 | |
q= |
| i q=2 |
| wyznacz c |
| | 4a | | 4 | |
8 gru 22:30