rozwiąż nierówność
wwro: Rozwiąż nierówość: √x2−4x+4 + √4x2+4x+1<4−x
czyli ze wzoru skróconego mnożenia mam
|x−2|+√4(x2+x+1)<4−x
|x−2|+2√x2+x+1<4−x
i nie wiem co dalej.
8 gru 21:42
krystek: masz Ix−2I+I2x+1i<4−x
8 gru 21:43
Eta:
|x−2| +|x+2|<4−x
8 gru 21:44
Eta:
Poprawiam:
|x−2|+|2x+1| < 4−x
8 gru 21:45
wwro: skąd te |2x+1| ?
8 gru 21:45
5-latek: 4x2+4x+1=(2x+1)2 to √4x2+4x+1= .... =|....|
8 gru 21:46
krystek: z 4x2+4x+1
8 gru 21:46
wwro: ok. dziękuję.
8 gru 21:47
Nes: 4x2+4x+1 = 4x2 +2x+2x+1= 2x(2x+1) +(2x+1)= (2x+1)(2x+1) =(2x+1)2
8 gru 21:47
Eta:
Znów "sypnęło"
8 gru 21:48
Okła: Eta da sie napisac wiadomosc prywatna ?
8 gru 21:59