zespolone
Rafał: 1) Rozwiąż w dziedzinie zespolonej równanie.
1 x x2
x x2 1 = 0
x2 1 x
Pomógłby mi ktoś jak się za to zabrać ?
8 gru 21:13
ICSP: Reguła Sarrusa
8 gru 21:14
Rafał: 1 x x2
x x2 1 =0
x2 1 x
−−−−−−−−−−−−−−
1 x x2
x x2 1
W= x3 + x3 + x3 − x6−1−x3
W= 2x3 − x6 −1
i co dalej ?
8 gru 21:17
ICSP: t = x3
8 gru 21:35
ICSP: albo nie
| | −1 + √3i | | −1 − √3i | |
−x6 + 2x3 − 1 = 0 ⇒ x3 − 1 = 0 ⇒ x = 1 v x = |
| v x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 21:39
Rafał: O matko nigdy bym tego nie zrobił. dzięki wielkie
8 gru 21:45
Rafał: A możesz mi jeszcze tylko wytłumaczyć skąd się wzieło to rozwiązanie drugie i trzecie ?
8 gru 21:49
ICSP: ze wzoru a3 − b3
8 gru 23:28