gggg
:):

Aby wjeść do czesci ekspozycyjnej muzeum,nalzey przejść przez bramkę taką jak na rysunku.
Bramkę zmontowano z czterechjednakowych rurek o dł. l=1m i masie m=0,5kg. oblicz moment
bezwładnosci bramki wzgledem osi obrotu (czerwona, przerywana linia) .Potraktuj rurke jako
cienki pret.
8 gru 21:13
:): wiem, ze bedzie tw. Steinera, natomiast nie wiem jaki jest moment bezwaldnosci dla cienkiego
pretu
8 gru 21:14
:): bo do osi obrotu prostopadlej to jest 1/3*mR, ale do rownoleglej

?
8 gru 21:16
:):
8 gru 21:18
:): w odp jest I=5/3 ml
2 maja blad

?
nie powinno byc I=4/3ml
2?
8 gru 21:21