Wyznacz x
Albert: Wyznacz x ∊<0;2π> jeżeli:
sinx=12 i cosx<0
8 gru 21:10
Albert: proszę o wskazówkę
8 gru 21:10
Albert:
8 gru 21:14
Albert: wiem, że to będzie ćwiartka II i tyle wiem
8 gru 21:15
krystek: jedynka trygonometryczna i cosx <0 to x należec musi do II ćwiartki
8 gru 21:16
Albert: wiem że II ćwiatrka ale jak policzyć x to już nie wiem
8 gru 21:17
Albert:
8 gru 21:21
~r.: narysuj oba wykresy i zaznacz odpowiednie wartości
8 gru 21:21
8 gru 21:22
Albert: zawsze od górnego krańcu odejmować? ten kąt który mam podany?
8 gru 21:28
Albert: ale inny sposób poproszę bo jak będę miał −1/2 to zgłupieje
8 gru 21:29
krystek: | | 1 | |
sinx= |
| dla x=30 lub x=180−30 ( wzory redukcyjne ) ponieważ cosx<0 dlatego x=150 |
| | 2 | |
8 gru 21:30
Albert: aha ok dzięki
8 gru 21:31
krystek: | | 1 | |
sinx=− |
| to x=180+30 lub x=360−30 gdy masz w−ek cosx<0 tox=210 |
| | 2 | |
8 gru 21:32