zadanie
Phil: http://oi44.tinypic.com/eukpjs.jpg
Wybaczcie, że w takiej postaci, lecz nie mam pojęcia jak wpisać tu te indeksy itd.
Może mi ktoś wyjaśnić po kroku jak zrobić to zadanie?
8 gru 20:56
Maslanek: Mamy wzór (am)n=am*n
125=53
625=54
8 gru 20:58
Hajtowy:
5
−3 * 125
2/3 * 625
5/4 = ...
a
m/n =
n√am
Działaj
8 gru 20:59
Phil: I na końcu mi dochodzi do 5−3*56*5−5
8 gru 20:59
Phil: 5−3*56*5−5 z czego wynik to 5−2 a wg. odpowiedzi powinno być 5.
8 gru 21:00
Hajtowy:
125
2/3 =
3√(53)2 = ...
625
5/4 =
4√(54)2 = ...
8 gru 21:03
8 gru 21:06
Phil: Meh, strasznie sobie to namieszałem, ale w końcu ogarnąłem jak do tego dojść. I wyżej się
pomyliłem, pisząc, że ma wyjść 5, pomieszałem sobie z innym zadaniem

Dzięki za pomoc.
8 gru 21:12