p
Mat: Czy 1/n! < 1/(nn) ?
8 gru 20:52
Godzio:
Raczej nie
8 gru 20:53
Okła: nie. Zrób sobie to na przykładzie z 2
8 gru 20:53
MQ: Nawet nie raczej.
8 gru 20:54
Trivial: nie, gdyż nn ≥ n! (n*n*n*...*n versus 1*2*3*...*n)
8 gru 20:55
Mat: ok,1/2>1/4 czyli dla dowolnej n tez bedzie > ?
8 gru 20:55
Godzio:
Dla n = 1 jest równość, więc "raczej"
8 gru 20:56
Maslanek: Prawdziwe dla n≥2, ale dowód indukcyjny mile widziany
8 gru 20:57
Maslanek: Tzn. prawdziwe, to co napisałeś, ale nie zadanie xD
8 gru 20:57
Okła: no fakt. czyli musialoby byc ≤
8 gru 20:57
PW:
n!=1•2•3•...•n < n•n•n•...•n, a więc między odwrotnościami tych liczb dodatnich nierówność
przeciwna:
8 gru 20:59
Mat: bo próbuje znaleźć i udowodnić granicę czegoś takiego : ((n+1)n/n!)1/n
może ktoś ma pomysł >?
8 gru 20:59
MQ: @Godzio − Mat dał <, więc nie raczej.
8 gru 21:00
Mat: to było specjalnie żebyście mieli jakiś spór tutaj
8 gru 21:01
Mat:
(?) ≥ (n+1) / (n√n!) ≥ [(n+1)/n]n
| | |
e e e
8 gru 21:07
Maslanek: Wykładnik rozdzielić do licznika i mianownika i mamy:
Wiemy, że lim (n→
∞) n!
1/n=1 jesli się nie mylę
8 gru 21:09
Maslanek: Bo to wygląda tak, prawda?
8 gru 21:10
Mat: no i tu się pojawia problem; podobno granicą tego wyrażenia jest liczba e tylko jak do tego
dojść hmmm
8 gru 21:11
Mat: tak
8 gru 21:11
8 gru 21:14
Mat: lim(n!/nn)[1/(n−1)]=1/e
potrafi ktoś to może wyjaśnić >?
8 gru 21:15
Mat: bo już chyba wiem jak to będzie tylko nie wiem skąd lim(n!/n
n)
[1/(n−1)]=1/e
8 gru 21:16
Maslanek: A ta potęga ma być dla całości, czy tylko dla silni
8 gru 21:17
Maslanek: Jeśli chodzi o ciąg z góry, to jest prosty
| | 1 | |
bn=(n+1)1/n = (1+ |
| )1/n → e. |
| | 1/n | |
Ale ten ciąg z dołu mi się nie podoba
8 gru 21:22
Mat: tam tak miało być : lim(n!/nn)[1/(n−1)]=1/e
więc ?
8 gru 21:25
Mat: lim(n!/n
n)
1/n−1=1/e
8 gru 21:27
Maslanek: Co powinno być?
Opisz może wykładnik i podstawę, bo tak to się nie dogadamy
8 gru 21:27
Mat: to jest pierwiastek stopnia n−1 z liczby n!/nn
8 gru 21:28
Maslanek: Nie chce mi się kombinować
| | nn | |
Wymyśliłem ciąg z góry − bn= |
| i wszystko do potęgi {1/(n−1)}, ale nie wiem czy |
| | {n−1+1}n | |
do zbiega do 1/e
8 gru 21:40