monotoniczność,ciągi
wsx: Hej,mam pytanie odnośnie monotoniczności ciągów.
Jak mam określać monotoniczność ciągu,który wynosi np (1+4/n)
2n
8 gru 20:17
wsx: up
8 gru 20:20
Bizon:
... ciąg wynosi powiadasz ...
8 gru 20:26
wsx: an wyraz ciągu,przepraszam
8 gru 20:33
Bizon:
studia czy średnia?
8 gru 20:48
Bizon:
| | (n+4)2 | | (n+4)2 | |
an= |
| n ⇒ an= |
| |
| | n2 | | n | |
8 gru 20:54
wsx: studia...
8 gru 20:54
Maslanek: | | 4 | |
Stawiałbym, że to co kolega chce to raczej an=(1+ |
| ) 2n  |
| | n | |
8 gru 20:55
8 gru 20:55
8 gru 20:56
wsx: oj chyba,żle napisałem wyraz an na górze.
Chodziło mi o(1+4/n) do potęgi 2n
8 gru 20:56
wsx: tak maślanek
8 gru 20:56
wsx: no i teraz,jeśli chodzi o liczenie granicy z tego to nie ma problemu,ale określenie
monotoniczności jest już problem
8 gru 20:58
Maslanek: | | 1 | |
Funkcja (1+ |
| ) n jest rosnąca, więc ta też  |
| | n | |
| | an+1 | |
Gdyby chcieć dowodu, to szukaj ilorazu |
| . |
| | an | |
Kiedyś to tutaj było nawet

Dawno
8 gru 21:00
wsx: no właśnie chodzi mi o dowód,poszukam

dzięki
słuchaj,a jeszcze mam coś takiego dziwnego an=1−2+3−4+...−2n no tam jeszcze przez coś,ale
chodzi mi głównie o ten licznik.
Mam to potraktować jako dwa ciągi arytmetyczne? (1+3+5+7... oraz drugi jako −2 −4−6−8...?
8 gru 21:10
wsx: up
8 gru 21:22
wsx: ?;>
8 gru 21:32